Ziua M. Când a început al Doilea Război Mondial?

This entry was posted on 27/09/2013 under lecturi. Written by:

Autor: Victor SuvorovZiua M.
Gen: Istorie universala
Anul aparitiei: 2011.
Nr. pagini: 288 (Polirom).

19 August 1939 este ziua când Stalin a început al doilea război mondial. Mobilizarea secretă trebuia să se încheie prin atacarea Germaniei și României, la 06 Iulie 1941.

Două propoziții care nu prea se leagă deloc de ceea ce ne-au învățat cărțile de istorie despre conflagrațiile secolului XX. Noi “știm” că războiul a fost început de Hitler la 1 Septembrie 1939, prin atacarea Poloniei. La 22 Iunie 1941 se declanșa Operațiunea Barbarossa,  patru ani mai târziu tancurile sovietice vor intra într-un Berlin năruit, cam asta am fost învățați.

Victor Suvorov nu a avut acces la arhive secrete, nici n-ar fi avut cum. Doar experiența sa de fost înalt ofițer GRU i-a permis minții analitice să pună cap la cap toate informațiile publice din bibliotecile URSS. Concluziile s-au concretizat în volumul Ziua M. O lista lungă de demonstrații logice, cu foarte multe cifre și fapte, împerecheate, arătând conexiunile dintre ele, legături adesea nebănuite sau aparent fără noimă.

De ce Stalin concentra mai întâi tehnica militară într-un anumit sector și apoi ajungeau și militarii? Sau cum se poate construi o divizie de tancuri plecând de la o hârtie, un general și un sac poștal.

Bibliografia este impresionantă și da o notă de credibilitate tuturor celor scrise. După ce o termini stai și reflectezi: ce ar fi fost dacă… nemții n-ar fi invadat Rusia? cum ar fi fluturat steagul roșu cu secera și ciocanul pe turnurile de răcire de la Creditul Minier?

Rezistența armată română? O glumă bună, chiar și pentru un nespecialist. Cifrele din carte, despre cantitățile enorme de tehnică plănuite a invada România în Iulie 1941, spun totul; o să îmi dați dreptate după ce veți citi.

O mai bună înțelegere a celor scrise în acest volum (și a celorlalte din serie) poate veni și din parcurgerea mai întâi a cărții parțial autobiografice ACVARIUL/Aquarium (link afiliat) despre primii ani ai carierei autorului în domeniul informațiilor militare.,

7 Comments to “Ziua M. Când a început al Doilea Război Mondial?”

 1. Anca says:

  Foarte interesante volumele respective.

 2. anunturi says:

  Nu cred ca ma tenteaza aceasta carte!

 3. Catalin says:

  Pare o carte foarte interesanta, mai ales ca pe mine ma pasioneaza foarte mult subiectul acesta. Am citit multe carti si am vazut ceva documentare despre WW2. Cu siguranta imi voi cumpara aceasta carte.

 4. Nici nu stiu ce sa zic. Totusi majoritatea analistilor militari sunt de parere ca armata rosie in 1939 nu era pregatita de un razboi serios. Acelasi lucru il contin si documentele germane. Mai mult de atat, primele luni ale razboiului sovieto-german, demonstreaza ca armata lui Hitler era net superioara.

 5. Mihai says:

  @automobilen: Si cartea nu contrazice acest lucru, doar ca tehnica sovietica era orientata cu precadere care atac si nu catre aparare. Sunt multe explicatii deosebit de tehnice in paginile ei cu referire la acest aspect si de ce Operatiunea Barbarossa a avut succesul stiut in prima perioada.

 6. @Mihai: Vorba nu e doar despre tehnica. Armatei rosii ii era caracteristica o dezordine cronica. Vorbesc aici de ordinea interioara din unitati, iar capacitatile de comandant al conducatorilor de unitati lasau foarte mult de dorit.

 7. rheumastop says:

  Va recomand “Adio, Arme“! O carte foarte buna care merita citita!