Zimbrii de langa noi :)

This entry was posted on 18/07/2010 under experiente. Written by:

Poate ai chef vreodata sa lasi asfaltul de Dorobanti si poate te loveste pofta de vazut (nu de vanat!) animale salbatice. Prima varianta ar fi sa il iei pe 783 si dupa aia pe jos pana la zoo Baneasa. Dar, n-ar fi mai bine sa urmezi sfatul meu si sa mergi sa vezi un zimbru in salbaticie ? Sigur ca nu mai esti demult la scoala si la zoologie ai avut 10 pe linie, dar nu cred ca ti-ar strica 1 zi in mijlocul naturii.
Desi in tara sunt alte trei rezervatii de zimbri, in apropierea Bucurestiului este cea administrata de Romsilva in judetul Dambovita, langa Bucsani.
Cum poti ajunge:
1. auto, Bucuresti – Targoviste – Adanca – Ratoaia – Rezervatie.
2. auto, Bucuresti – Ploiesti – Stoenesti – I.L. Caragiale – Rezervatie.
Am sa va spun cateva vorbe despre acest al doilea traseu: el poate fi tratat si ca varianta de drumetie. Odata ajuns in centrul comunei IL Caragiale, parchezi masina in zona monumentului din centru. O sa vezi peste drum de acesta cum incepe o ulita pietruita, acela este drumul catre rezervatie. Nu te astepta sa gasesti indicatoare, nu exista. Deloc si niciunde. Odata intrat pe ulita mai sus pomenita o sa lasi pe partea dreapta fantana cea varuita in alb si imediat vei trece pe sub calea ferata Ploiesti Targoviste. Mergi ce mergi si ai ajuns la o intersectie. Nu e cazul sa te uiti mirat, o vei face imediat in dreapta astfel incat troita sa ramana in stanga ta. De aici, vei tine drumul drept, fara sa te abati, pana la unitatea militara ascunsa in padure. Pana la iesirea din Caragiale casele de romi iti vor strajui traseul si balaoachesii te vor urmari atent la fiecare pas. Sa nu te miri daca vei intalni case din chirpici, cu o camera, varuite in albastru dar cu antena de satelit DigiTV pe ele. Face parte din “culoarea” locala.
Padurea te va insoti pe aproape jumatate din cei 4 km. cat ii ai de parcurs in prima etapa. Daca va fi vreun moment cand vei simti ca te ratacesti, ai un reper permanent: linia de curent electric. Pe ultima linie dreapta vei vedea undeva, in fata, portile unitatii si bariera din fata lor, dar nu vei ajunge la ele caci brusc in dreapta ta drumul va coti. Virajul este ascuns de pomi, daca esti cu masina trebuie atentie.
Alte linii electrice te vor calauzi pana exact in poarta rezervatiei, adica 3,5 km. Chiar daca vei vedea un drum la dreapta o sa-l ignori, este drumul ce iese la Ratoaia si tu inca nu ai vazut zimbrii.
Daca esti cu masina, va trebui sa o lasi la poarta, ai unde parca. Sa ai marunt pregatit la tine, taxa de vizitare era astazi de 4 lei pentru 1 adult si 2 leuti pentru un copil. Domnul administrator ne-a condus amabil in foisorul de observare, nu inainte de a se folosi de un siretlic pentru a chema pe d.nii Zimbrii. A dat drumul pentru 2 – 3 minute morii care macina cereale, zgomotul ei puternic fiind echivalentul zimbricesc de “poftiti la masa”. N-a durat mult si doua aratari mari si blanoase si-a facut aparitia. Pentru ca s-au deranjat pana la gard au avut un dublu castig: sunt vedete pe bloguri si au capatat ele singure o tarna plina cu stiuleti de porumb pe care au rontait-o tacticosi. Numai buna cat sa ii tina linistiti pentru o mica sesiune foto. Din spusele administratorului acum sunt in rezervatie 36 exemplare, unele din ele vor pleca catre rezervatia din judetul Neamt.
Am vazut pe net ca exista si posibilitati de cazare, n-am avut curiozitate sa intreb. Ce ar ma fi bine de stiut: daca e o zi torida exista riscul sa nu apara niciunul in raza vizuala, trebuie sa fiti pregatiti si pentru un rateu. Daca a plouat cu 3-4 zile inainte sa aveti grija cu masinile prin balti ca nu se stie niciodata. Un 4×4 ar fi binevenit. Provizia de apa sa nu va lipseasca.
Si acum … pozele !! 🙂,

6 Comments to “Zimbrii de langa noi :)”

 1. Mihai says:

  @filme online: ti se pare ca nu !? Ai aterizat fix in SPAM si te-ai ales si cu IP-ul banat.

 2. Stefan says:

  Nu am avut aceasta ocazie pana cum..sa vad un zimbru in fata ochilor..si nu cred ca voi putea ajunge vreoadata la o asemene rezervatie..Dar oricum,pare atat de fioros in poze

 3. Mihai says:

  @y8: te astept cu review si pozele tale 😀 daca o sa ai bafta de vreme si de lipsa noroaie.

 4. y8 says:

  un loc cu un peisaj mirific,multa verdeata ceea ce cautam cu totii inebuniti de haosul din capitala si e bine ca nici nu e departe,ms pentru informatiile oferite,poate ii voi face o mica vizita in acest weekend ;))

 5. Raluca says:

  Mare lucru ca exista rezervatia si animalele sunt bine intretinute, multu pt informatie, chiar o sa merg! Din pacate francezii ne doneaza zimbri doar doar s-o reface populatia din Carpati, iar romanii nu stiu decat sa se pregateasca de vanatoare…