Vacanta in Bulgaria – 1

This entry was posted on 12/07/2009 under amestecat, experiente. Written by:

Live blogging de la Sunny Beach – Bulgaria.

1. DRUMUL. Pentru drum este bine sa ai la tine doua “unelte”: o harta amanuntita a Bulgariei si un GPS, cu hartile la zi. GPS-ul nu e obligatoriu, cred ca te poti descurca linistit si fara. El mi-a propus ruta cea mai scurta Ploiesti – Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Shumen – Burgas – Sunny Beach. Adica aproximativ 380 km. De la Shumen pleaca autostrada pana la Varna si i-am dat punct intermediar Varna. (maresti la maximum ecranul de pe GPS si ii pui punctul intermediar fix unde se termina autostrada. Abaterea este de 25m). Prin Shumen – Varna kilometrii inregistrati efectiv au fost de 460.

GPS-ul te duce foarte frumos si corect pana aproape intrarea in vama Giurgiu, dar te baga la terminalul de iesiri dinpre Bulgaria spre Romania. Deci, in zona asta, atentie mare la semnele de circulatie, sunt foarte explicite, eu am avut ambitia sa merg dupa aparat spre deliciul vamesilor. Mi-au explicat zambind pe unde o s-o iau si ca hartile GPS au o eroare, eu nefiind nici primul si, cu siguranta, nici ultimul care e in “abatere”. In vama Giurgiu prima bariera este taxa de pod, 25,61 lei, trebuie neaparat sa prezinti rovigneta valabila in Ro.

Mai departe te duce drumul, pana  la control documente. Aici am prezentat cartile de identitate si pasaportul copilului, te intreaba destinatia si cate persoane declari (de ce oare ? doar nu erau geamuri fumurii,  ne vedeau clar). Bun de drum si gata. Am uitat sa mentionez ca punctul de control vamal este comun, romano-bulgar, si este pe teritoriu Bulgariei, adica treci Dunarea :D.

Iesi din vama si urmand indicatoarele ajungi fix la ghereta unde platesti vigneta. O saptamana 5 euro, iti da “obiectul”, il lipesti in geam. Intri pe centura Russe, trebuie sa fi atent ca pentru a merge catre Varna (pentru Shumen urmezi indicatoarele Varna) faci dreapta la un moment dat la o bucla de subtraversare nu foarte bine semnalizata. Daca o ratezi, nu-i bai, mergi cam 500 metri si te poti intoarce.

De la Russe la Shumen soseaua este relativ buna, fara gropi dar nu este foarte neteda, de aici si zgomotul “suplimentar”. Benzinarii sunt destule: OMV, Shell, Lukoil si firme locale. De obicei CO95 sau CO92. CO98 am vazut pe la Lukoil, nu garantez ca nu exista si in alta parte, n-am fost foarte atent. Imediat dupa Shumen intri pe A2, adica autostrada 2. Pe aproape 80% din ea, stratul de uzura lipseste, asa ca viteze peste 110km/ora sunt usor curajoase.

Pe drum am oprit la Shell, unde s-a putut plati cu card. N-aveam decat lei si 20 Euro in buzunar, asa ca ar fi fost un pic dificil daca n-ar fi acceptat plasticul. Baietii de la benzinarie stiau suficienta engleza pentru ceea ce ne trebuia noua. Asa ca am amanat numerarul pentru Varna. Am intrat in oras, iesind de pe autostrada. Gasesti ATM-uri vis-à-vis de statia OMV (cum vii dinspre autostrada, OMV este pe stanga). Atentie mare unde opriti, nu poti face asta pe strada principala. Rata de schimb o s-o vad cand o sa apara tranzactia la extrasul de cont. N-am scos mult asa ca rata de schimb chiar nu era foarte interesanta. Pe la exchange – office-urile din Sunny Beach am vazut rate de cumparare pentru euro de 1.95 si pentru lei de 0.42.

De la Varna la Sunny Beach sunt aproximativ 80 km, dar soseaua este un deliciu aproape. O pot compara cu Bucuresti – Brasov, Bacau – Roman sau Constanta – Mangalia. Mergi foarte mult prin padure si ai la serpentine de te saturi. Se respecta banda continua si daca am mers regulamentar (50km in localitate si 90km inafara) nu m-a claxonat nimeni, de flash-uri nici atat. Civilizat deci.

Echipaje de politie n-am vazut decat trei (sa fie duminica de vina!?), unul s-a uitat mai lung si atent la numarul de Ro, in rest nici-o problema. N-am avut detector radar insa am setat GPS-ul sa ma anunte la depasirea speed-limit-ului. In medie, cam a 20-a masina era inmatriculata in RO.

Despre hotel … maine. 😀,