tu iti lasi copilul sa…

This entry was posted on 28/03/2013 under amestecat. Written by:

…si acum urmeaza cine stie ce completare savanta, dupa cum te-ai astepta!

Nu e nimic din toate astea, vroiam sa faci un mic exercitiu de memorie, de pe vremea cand si tu erai copil ca prichindelul tau.

In mod sigur verile le petreceai pe la bunici, la tara, cat e ziua de lunga bateai coclaurile impreuna cu “gasca” ta. Stiai satul prin toate cotloanele sale, unde erau ascunzisurile, cainii fiorosi, mere dulci si nepazite sau vreun loc de casa transformat in poiana.

E ceva timp de atunci, anii au trecut, ai si tu copii. In viata lor au aparut prezente noi, computerele personale sunt nelipsite din cotidianul acestora, cel putin la oras asa se intampla. Din nefericire (sau poate din fericire?) satelor noastre le lipseste acel grad sporit de informatizare pe care ni l-am dori cu totii.

…dar sa revenim.:) Dupa ce a trecut de o anumita varsta si pustiul tau s-a deprins el cu mouse-ul si tastatura, cu siguranta va descoperi si capitolul jocuri de strategie. Sa nu uitam ca si la nivelul lor informatia circula rapid, cum nu ne-am putea inchipui. Sunt la curent cu ce este mai nou si mai performant, intrebarile acelea aparent nevinovate “eu cand primesc un computer mai performant?” nu se nasc de nicaieri. 🙂

Exista un timp pentru toate, acum sunt la moda jocuri de strategie online, vremea lui Age of Empires pe CD a trecut deja, daca nu ma insel si el a urcat in online. Avantajele sunt indubitabile: cresc capacitatea de analiza, memorare, de a face conexiuni logice si de a negocia – pana si aici este nevoie de negociere.

Gandindu-te la toate astea, tu ce atitudine ai? Iti lasi copilul sa se joace cat vrea sau ii faci “program”? Cat este “mult”, cat este “putin”? 🙂 stiu, cel mic n-o sa spuna niciodata “e de ajuns!”…15 Comments to “tu iti lasi copilul sa…”

 1. jocurile de strategie sunt foarte bune pentru copii, le dezvolta capacitatea de a gandi, cu toate astea ar trebui trimisi sa se mai joace si afara….

 2. Flytime says:

  Warcraft si Starcraft pe paine sa manance! Si jocuri de inteligenta ar merge 🙂

 3. Octavian says:

  e bine sa joace jocuri complexe dar sa aibe totusi limite de timp

 4. bulgaria all inclusive says:

  da ok , sunt bune jocurile ii dezvolta multe simturi dar intr-o anumita limita , asta nu inseamna ca trebuie sa lasi copilul sa se joace non stop . eu zic ca un maxim de 2-3 ore de zi este de ajuns

 5. Ionel C says:

  Fara “joc” nu exista viata normala, fie ca e vorba de copii sau adulti, jocuri sportive, in strada sau pe net, aproape toti simtim nevoia sa mai fim copii, intr-un fel, doar problemele si grijile ce decurg din ele ne impiedica sa mai abordam viata cu aceeasi naivitate copilareasca si dorinta de a ne bucura chiar si de un simplu joc.

 6. Ionut says:

  Decat facebook, e clar ca e mult mai indicat sa joace ceva de strategie, iti stimuleaza gandirea si o dezvolta in timp. Ma rog, eu prefer sportul si iesirile in aer liber.

 7. Mahjong, sah, mai era de mult un joc: the incredible machine (asta nu stiu cata lumea l-a jucat http://en.wikipedia.org/wiki/The_Incredible_Machine_(series))

 8. Laurentiu says:

  @ Difuzoare Stereo: Nu stiu cati dintre pustii de astazi stiu de Mahjong sau sah..ei au o alta viziune, desi astea sunt jocurile are te stimuleaza mental in adevaratul sens al cuvantului

 9. alex says:

  Foarte bun acest articol, si se refera la un subiect interesant si in acelasi timp pe gustul cititorilor. Mai asteptam articole de acest gen, la fel de bine scrise si nu ramane decat sa iti spun ca te voi citi in continuare, pentru ca imi plac articolele de pe acest site.

 10. Mihaela says:

  Eu chiar sunt adepta jocurilor de strategie sau ale celor logice, iti stimuleaza gandirea. Cu toate astea, cred ca ai nostri copii ar trebui sa petreaca mai mult timp in aer liber, facand sport si alte tipuri de activitati.

 11. Fozo says:

  Sunt de parere ca joaca e joaca…chiar daca e la calculator sau afara. Au nevoie de ea. Daca ne uitam si in regnul animal, joaca dezvolta simturile puilor. E fara indoiala importanta. Programul cred ca trebuie impartit in “timp de joaca” si “timp de invatat”. Trebuie sa se joaca, insa trebuie sa-si dezvolte si o oarecare disciplina autoimpusa. Nu il oblig sa “se joace afara” sau sa “scrie 2 ore”. Isi face temele pentru ca stie ca trebuie. Dupa terminare, joaca ( indiferent cum o alege el) e recompensa. Nu il poti obliga sa se joace cum o faceam noi. Nu il poti obliga sa fie diferit de ceilalti, ar fi cea mai mare defavoare pe care ai putea sa i-o faci.

 12. Fifa preferabil 😀 , cu masura teoretic..practic vom vedea.

 13. Dan says:

  Starcraft, Warcraft, AOE da sunt ok, sunt jocuri de strategie , bune sa le mananci pe paine cum zicea cineva mai sus, dar… nu ci se pare ciudat…nu se mai joaca copiii afara ca pe vremea noastra (dc ai peste 25 ) stii despre ce vorbesc…

 14. Adrian says:

  Este deocamdata prea mic sa fi prins gustul jocurilor de strategie, dar de jucat se joaca. Desigur, cu masura, nu-l lasam nonstop pe calculator.

 15. Mi se pare absurd sa lasam copiii in lumea aparent fascinanta a jocurilor online, pentru ca de-abia dupa cateva luni sa pierdem controlul si sa nu-i mai recunoastem. Incapacitatea de a se adapta la situatii reale de viata, depresia, dependenta, si multe alte efecte ale jocurilor online sunt catastrofale pentru personalitatea copilului. Parintii pot gasi oricand alternative, exista jocuri educationale care pot crea efecte benefice, si sa ajute copilul sa isi dezvolte toate aptitudinile. Si sunt tot pe calculator, cum e de pilda acesta http://www.piticulvesel.ro/jucarii-interactive/1877-cd-educational-piticlic-descopera-pamantul.html