retorica despre masini

This entry was posted on 15/05/2011 under amestecat. Written by:

Se intreaba Pixme: “merita sa iti cumperi masina ?!“, si aduce o lista lunga de costuri asociate acestei achizitii moderne. Subiectul poate fi oricand un start bun al unei controverse foarte bogate, hai sa punem cateva avantaje:

– pentru cei care au o casuta mica undeva departe de oras, auto este esential. Transportul in comun acolo se reduce poate la 2-3 curse de microbuz in cursul saptamanii si numai doua duminica. Trenul e destul de departe si nu cred ca poti face 8 km pe jos incarcat de bagaje. Cand esti pusti merge sa faci drumetii de astea, mai spre alte varste nu mai ai timpul pentru astfel de escapade.
– un concediu reusit presupune mobilitate, daca esti plecat cu prietenii sau numai cu familia. Poate vrei sa ajungi in zone unde transportul public este inexistent si un drum cu taxiul ar avea costuri prohibitive. Ce faci daca vrei sa ajungi la Pestera Dambovicioara ? Da, exista microbuz, dar numai pana la Campulung Arges, si de acolo ce faci ?
E numai un exemplu de loc frumos din tara asta unde nu poti ajunge decat auto. E valabil si pentru zilele libere de peste saptamana sau in week-end, nu numai in cele doua reprize de vacanta din an.

In postul amintit mai sus se face referire la costurile pe kilometru. Parerea mea este ca este incomplet si absolut insuficient. Costurile acelea exista, dar au o corespondenta in economia de timp. Nu poti cuantifica in valori banesti economia de timp decat daca poti face ceva lucrativ in acest timp economisit, atunci da capata o valoare materiala. Cand te poti dispensa de ea, o lasi in parcare si reduci astfel din costuri, poti face asta oricand, nu ?

Pe voi cum va ajuta masina in viata de zi cu zi ? E un ajutor sau o povara ?13 Comments to “retorica despre masini”

 1. Pastila de slabit says:

  Este un ajutor, dar care se transforma in povara foarte repede. Masina necesita costuri lunare la care nu astepti, daca nu ai mai avut masina.

 2. articole copii says:

  Eu sunt de acord, ca acum ai nevoie de masina foarte mult! Numai ca acum cum s-au scumpit toate…

 3. Blugi conici says:

  Masina nu mai este un lux, a devenit o necesitate, dar este este un lux deplasarea cu ea. Acum o folosim doar in scopuri strict urgente.

 4. costume de baie says:

  Mai bine inchiriezi una pentru weekenduri sau vacante si faci cheta cu prietenii.

 5. seifuri says:

  Eu zic ca e un necesar, mai ales daca ai o afacere cat de mica…

 6. merita o masina care sa consume putin, la mana a doua. Asta spun eu care am o masina noua cu consum mare 🙁

 7. Pantaloni barbati says:

  Masina a devenit necesitate, dar din cauza pretului exagerat al combustibilului am ajuns sa nu o mai utilizam.

 8. Adelina says:

  Masina de mult nu mai este un lux si o necesitate dar la ce preturi se practica acum la combustibili o sa devina un lux sa mergi cu ea. Oricum sa ai masina necesita anumite cheltuieli pe care daca nu esti pregatit sa le ai mai bine inchiriezi una cand ai nevoie.

 9. Laptopuri Ieftine says:

  E si una si alta 😀 Este si de mare ajutor dar in acelasi timp te cam mananca de bani.

 10. Anunturi says:

  masina ar trebui in mod normal sa fie un lucru accesibil tuturor,insa in Romania acest lucru nu este posibil datorita carburantilor scumpi,taxei de prima inmatriculare aberante plus pretul exagerat al reviziilor in cazul masinilor noi cumparate de la reprezentanta toate astea raportate la salariile modeste in multe cazuri.

 11. Sacouri casual says:

  Masina a devenit un necesar, dar este foarte costisitoare. In fiecare luna trebuie sa faci o investitie modica. problema este ca avem salariile prea mici, oar produsele sunt la preturi europene.

 12. Masina trebuie cumparata in functie de cati bani doresti sa cheltuiesti cu ea lunar. Este un fel de abonament plin de surprize. Este preferat una noua.

 13. iulian says:

  Cred ca este o utilitate foarte mare…stau in zona..la 25 km de c-lung…SLANIC…este jalnic drumul arges campulung dar o priveliste superba…la fel si de la leresti la rucar…fundata etc