Puterea lui NU

This entry was posted on 04/10/2012 under how to .... Written by:

E dimineata devreme. Te dai jos din pat cu greu, dupa a treia incercare esuata de a te deplasa la programul de dimineata. Si, in incetineala deplasarii, iti vine un gand de schimbare. Te uiti chioras in oglinda si iti spui: “De azi, NU mai fumez”. Si o repeti de cateva ori, pana termini periatul dintilor, spalatul pe fata, barbieritul si ce mai faci tu acolo in fata oglinzii.

Trece un timp, si pe la ora 10, desi nu vrei, iti aprinzi o prima tigare. Iti zici in sinea ta, ca o reconfortare, “numai una, si apoi NU mai fumez deloc, deloc”. La sfarsitul zilei iti dai seama ca “NU ai mai fumat… asa de mult ca in zilele trecute”, dar nici vorba de renuntat la fumat.

Ce a mers rau in tot acest scenariu? De ce nu ai reusit, desi de dimineata ai fost atat de convins ca vei reusi?

Ei bine, problema sta in sintaxa. Conform unui studiu publicat in Nature Neuroscience, creierul respinge din start gandurile negative. Astfel, cand gandurile au fost pozitive, s-a înregistrat mai multă activitate în cadrul lobilor frontali ai creierului, care sunt asociaţi cu procesarea erorilor.

Deci, maine dimineata incearca ceva de genul : “De azi, ma las de fumat!”

Vorbim pe seara, sa vedem daca ai reusit. 🙂

Foto: FreeDigitalPhotos.net17 Comments to “Puterea lui NU”

 1. bogdan says:

  Daca tot ai dat exemplul fumatului eu am renuntat dintr-o data la tigari si au trecut 5 ani de atunci si nu am mai pus gura pe ele. Intr-o zi am fumat o tigara si pur si simplu mi-a venit sa spun NU si de a 2-a zi nu am mai fumat. Am avut si o ambitie uriasa ca mergeam cu prietenii prin cluburi, baruri si ei fumau dar nu ma indemnau sa ma apuc, mi-au respectat decizia ma sustineau chiar.

 2. modele cv says:

  Este usor de zis, dar greu de facut! De multe ori mi-am propus unele chestii si am ramas doar cu propusul.

 3. Alina says:

  Foarte pun reportajul ! chiar foarte adevarat !

 4. Patut bebe says:

  Am citit si eu cateva articole pe aceasta tema. Am chiar practica si la un seminar de studiere a personalitatii. De fapt creierul nostru nu percepe notiunea de NU. Cel mai bine se observa la copii. Acestia inca nu au invatat comportamentul social, astfel fata de noi cei adultii in cadrul copiilor se vede cel mai bine cum raspund la nu…adica nu raspunde deloc. II spui de vreo 3 ai nu ai voie acolo si ghici unde se duce. Nu e vina lor, trebuie sa invatam cum sa ne exprimam…fara nu!

 5. Cred ca mi-am zis nu in multe dimineti. De ani buni incerc sa ma las de fumat dar nu pot pur si simplu. E un viciu stiu dar toate incercarile mele de a ma lasa de fumat nu au avut succes. Chiar si indemnul persoanei pe care o iubesc foarte mult( sotia mea) nu a fost de folos….

 6. Andreea says:

  Si eu am zis ca atunci cand o sa ma las de tigari (tot aman momentul ) o sa ma las dintr-o data,nu o sa apelez la tigara electronica sau mai stiu eu ce alte tactici …Bine,asta este doar teoria mea….Sa vedem acum cum stau la practica…Mereu ma amagesc ca eu nu sunt atat de dependenta,ca am vointa,ca …chestii pe care cred ca toata lumea si le spune in moemntul “acela” …

 7. Yamasha says:

  Eu nu am fumat si nu voi fuma niciodata. Mi se pare absurd sa ma intoxic singur, nu avem destula poluare?!

 8. Unde vointa nu e nimic nu e 🙂 Chiar asa de greu e sa te lasi de fumat? Eu am fumat 5 ani de zile si acum fac 2 ani de cand m-am lasat. Fara vointa nu reusesti.

 9. Derma says:

  Eu am fumat ultima tigara acum vreo 2 saptamani. Asta dupa vreo 8 ani de fumat.

  Mi-am zis ca nu se poate sa dau milioane pe tigari si sa fi vazut doar 3 tari la viata mea. Imi placea sa fumez, dar serios ca nu merita, mai ales cand iti dai seama cate chestii misto poti face cu banii pe care efectiv ii arzi.

 10. Ionut says:

  Ei bine, eu chiar am zis ca nu mai fumez si n-am mai fumat de mai bine de 1 an! De ce? Cred ca am vointa, asta conteaza cel mai mult! Acum sunt dependent de alte lucruri, mai bune!

 11. Tigari electronice says:

  Niciodata sa nu subestimezi puterea autosugestiei.

 12. elena says:

  ma pricep foarte bine la dat sfaturi, dar cand e sa le pun eu in functiune, mai greu! e usor sa-i invat pe altii sa zica nu…

 13. psihologii spun ca inainte de a te lasa fizic de fumat, trebuie sa te lasi psihic. de fiecare data cand aprinzi cate o tigara sa ti spui “asta este ultima” si la un moment dat iti dai seama ca nu mai poti, nu mai vrei sa fumezi.

 14. Andreea says:

  Vointa conteaza cel mai mult. Am incercat si eu sa Nu mai fumez, insa mi-am dat seama ca dupa ce am renuntat la acest NU nici nu mai aveam nevoie de tigari. Am decis sa fumez doar cand simt nevoia si nu ori cand imi aduc aminte. In fine, important este sa vrei ceva cu adevarat, doar atunci poti avea succese.

 15. Ai dreptate, exista si un film pe tema asta YES cu jim carrey.

 16. Cosmin says:

  Interesant articol ! Multumim mult !

 17. Laurentiu says:

  Vointa de fier si totul se poate, absolut totul! Sunt lucruri mai grave decat asta!