Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara

This entry was posted on 03/08/2013 under lecturi. Written by:

Autor: Elisabeta Rizea si Cornel DragoiPovestea Eliabetei Rizea din Nucsoara
Gen: biografii
Anul aparitiei: 2012 – editia II, 1993 – editia I.
Nr. pagini: 188 (Humanitas).

O alta carte comuna de biografii? O alta carte in care autorul povesteste viata cuiva? Nu, la ambele intrebari.

Elisabeta Rizea si daca ar fi vrut nu cred ca ar fi putut sa scrie foarte mult, avand in vedere cat a patimit in viata. E meritul Irinei Nicolau de a pune pe hartie, intr-un mod foarte original, gandurile si amintirile cuiva trecut prin inchisorile comuniste. Elisabeta Rizea a povestit in fata aparatului de inregistrat, inregistrarile au fost transcrise aproape fidel in carte si asa s-au umplut filele acesteia. Cu multa durere, revolta, spaime si temeri chiar dupa atata amar de ani, indoieli dar si iertare, cum numai taranul roman inteligent si intelept o poate da.

Pana la sfarsitul anilor ’50, in Muntii Fagarasului au activat doua grupari de rezistenta armata: la nord, grupul carpatin Fagarasan si la sud, grupul Arsenescu – Arnăuţoiu, eroina noastra fiind una din persoanele de incredere pentru cel de-al doilea grup. Arestata in doua randuri (1950 si 1958), comunistii au avut grija sa o faca sa cunoasca cele mai rele tratamente pe care numai imaginatia unei minti bolnave le poate nascoci. Bataile si schinguirile au lasat urme, unele s-au vindecat, altele nu. Durerea din suflet, indurata zi de zi, dupa gratierea din 1964, nu cred ca s-a sters niciodata – sa treci zilnic prin fata casei tale, a muncii tale de ani si ani si sa stii ca a fost furata si batjocorita de un “sistem”. Si in toti anii aia de anchete si umilinte, l-a luat pe “nu stiu” si “nu cunosc” in brate si pana la sfarsit asa a fost.

Cornel Dragoi este ruda cu Elisabeta Rizea si are si el partea lui de poveste in carte, descrieri foarte amanuntite a vietii ca stramutat sau a chinurilor de la Canal si Delta.

Cele 188 pagini ale cartii pe care o poti comanda online de la Libris (link afiliat) se termina relativ repede, te smulgi greu din atmosfera povestii si, la sfarsit, ramane o intrebare pe care multi si-au pus-o: “De ce toate aceste nenorociri? Pentru ca niste oameni cu carte si muncitori au gandit altfel decat o lume intreaga? Pentru ca au sperat ca enormitatea unui sistem “importat” se va termina, cu ajutorul altora, la un moment dat?”

De citit:

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Rezistența anticomunistă din Munții Făgărașului.

Grupul de rezistență anti-comunistă din comuna Nucșoara.

Femei luptătoare în rezistența anticomunistă – Nucșoara.,

2 Comments to “Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara”

  1. Mihaela says:

    Pret bun pentru acest volum oferit de cei de la Libris. O sa o am in vedere, luna aceasta am altele cu prioritate.

  2. Claudiu says:

    Am avut norocul sa vad un documentar foarte bine facut despre Elisabeta Rizea, inclusiv cu interviu, acum cateva luni la B1.

    Oameni ca ea nu incap pe televiziunile mari, preocupate sa promoveze toate fufele si prostul gust. Femeia asta a suferit enorm si are o gandire sanatoasa, pozitiva, chiar si un pic de umor. Vorbeste cu simplitate, fara emfaza, spunand lucruri care face sa-ti se infioare carnea pe tine.

    In alte tari probabil ar fi fost decretata eroina, ar fi fost popularizata si toata lumea ar fi privit-o cu respect. La noi, in tara lui Salam si Guta…