pentru copii cu autism

This entry was posted on 06/10/2012 under altii.... Written by:

Ilustrii nostri guvernanti au alte prioritati acum: au “vandut” Oltchim-ul, se pregatesc de alegeri, Madalin Voicu vrea sa il scoata pe fratele Nastase de la mititica, e greu, stim asta.

Desi ii impartasesc profund starea de spirit a lui Alex, trec peste asta si va rog sa sprijiniti cu un vot aici aceasta petitie, al carui text il preiau integral:

“Domnule Prim Ministru al României,
Doamnă Ministru a Muncii, Familiei și Protecției Sociale,
Doamnă Ministru a Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului,
Domnule Ministru al Sănătății,
Domnule Ministru al Finanțelor Publice,

Incidenţa în rândul copiilor din România a tulburărilor din spectrul autismului (TSA) este din ce în ce mai alarmantă. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 100 de copii poate fi afectat. Autismul este o tulburare neurobiologică severă, care afectează comunicarea, relaţionarea şi integrarea senzorială a individului. Fără intervenţie terapeutică, o persoană cu autism este condamnată să rămână izolată întreaga viaţa şi dependentă de sprijinul altei persoane.

Copiii cu autism învaţă mult mai greu decât copiii cu dezvoltare tipică, iar intervenţia educațională în cazul lor necesită o atenție particulară. Totodată, pentru a se integra mai bine social, copiii cu autism au nevoie de integrare şi participare la activităţi în şcoala de masă şi în comunitate. Toate aceste servicii se fac cu răbdare şi de către personal specializat, cu paşi mici şi măsurabili. Dar dacă acum 20 de ani se considera că autismul este o boală incurabilă, acum intervenţiile funcţionează şi din ce în ce mai mulţi copii cu autism au şansa de a fi integrați în școală, în muncă, în societate, având astfel șansa la o viaţă independentă și cât mai împlinită.

La un calcul sumar, fondurile pe care le-ar folosi România (ca de altfel orice stat din lume) pentru asistarea socială a unei persoane cu autism de-a lungul vieții (prin plata unui asistent/însoțitor personal și apoi a unui personal plătit într-un centru rezidențial pentru adulți cu handicap) sunt mult mai mari decât cele care ar fi folosite în primii săi ani de viață pentru servicii specializate și susținute prin care copilul ar putea avea cele mai mari șanse să devină un adult independent, cu un loc de muncă, deci un contribuabil, nu un asistat.

În acest moment, fondurile pentru intervenția pentru copiii cu autism sunt susținute în marea majoritate de părinți și apoi de organizații neguvernamentale, care fac eforturi imense de autosusținere din finanțări private și care nu reușesc să furnizeze servicii de calitate decât pentru puține cazuri.

Astfel, noi, organizațiile membre ale FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist cerem Guvernului României și ministerelor de resort pe problematica autismului:

• Implementarea unui proiect național de screening a cazurilor de copii de 0-6 ani cu tulburări din spectrul autismului (în acest moment România nu are o statistică oficială a cazurilor).

• Furnizarea și susținerea financiară a intervenției timpurii astfel încât cât mai mulți copii cu TSA să poată fi integrați în grădinițe și școli.

• Organizarea sistemului de învățământ astfel încât cât mai mulți copii și tineri cu autism să beneficieze de educație, cu sprijin specializat, la adevăratul lor potențial și cât mai mult alături de copii cu o dezvoltare tipică.

• Furnizarea și susținerea financiară a serviciilor personalizate, în funcție de vârstă și afectare, pentru persoanele cu autism de-a lungul vieții, având același obiect – transformarea lor din asistați social, în contribuabili și cetățeni cu drept de decizie și care să se poată autosusține.

FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, ASPA Suceava, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistrița, Autism Transilvania, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Copiii de Cristal Brașov, Dincolo de Autism, Help Malin, Învingem Autismul, Romanian Angel Appeal și Univers Plus Piatra Neamţ.

Această petiție este un obiectiv al campaniei “Ajută un copil cu autism să meargă la școală!” inițiate de Asociația Învingem Autismul și Știrile Kanal D.”

Va multumesc pentru suport. 🙂13 Comments to “pentru copii cu autism”

 1. Goji says:

  Foarte interesant

 2. Ana- says:

  Ma bucur mereu cand vad asemenea initiative

 3. elena says:

  am o vecina care sufera de autism! e frumos ca vreti sa faceti ceva pentru ei!

 4. jeep grand cherokee de vanzare says:

  Din partea ai sustinere totala. Am semnat petitia. Sper sa reuseasca.Frumoasa initiativa.

 5. Presupun ca am primit si de la Fondurile Europene niste bani pentru problemele de autism din Romania, sa se construiasca cat mai multe centre speciale pentru aceasti oameni cu probleme. Am avut si eu un liceu un baiat care avea autism si chiar incerca sa invete, ii era greu dar reusea.

 6. Adi says:

  @elena exact la fel si eu. felicitari pentru initiativa

 7. Maria says:

  Felicitari pentru initiativa si sper ca se vor alatura cat mai multe persoane. Si nu in ultimul rand si statul se v-a alatura, sprijinind persoanele cu autism si nu numai. Ei au nevoie de un pic de ajutor, de ajutorul nostru, pentru a putea fi independenti.

 8. Vali D says:

  Felicitari. Acum ma duc si eu sa-mi “dau cu subsemnatu”.

 9. Am semnat petitia, sper ca cineva din politica sa se sesizeze si sa faca ceva util pentru acesti oameni cu probleme 🙁

 10. Am o prietena care lucreaza, defapt ca voluntar, intr-un plasament cu copii autisti si mi-a povestit o gramada de stari pe care le au. Am ajuns la concluzia, in final, ca parintii care pot rezista cu copiii lor asa, foarte puternici. E destul de grav… Sustin, bravo!:)

 11. Cosmin says:

  Interesant articol ! Multmim mult !

 12. Laurentiu says:

  Felicitarile mele si ale multor altor oameni implicati! Referitor la actualul regim..ma lasa rece!

 13. Inoxcenter says:

  Am semnat si eu petitia acum.