management bazat pe performanta

This entry was posted on 17/08/2012 under amestecat. Written by:

Avem asa:

“ponderea salariului de baza pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe salariat, iar diferenta de 59% este reprezentata de sporuri si indemnizatii: “Este atipic, n-am mai auzit nicaieri in lumea asta. Mai mult de jumatate dam pe altceva decat pe munca”

In stransa legatura cu cele de mai sus:

“Un sofer de la Hidroelectrica are un salariu brut in luna iunie 2012 de 9.900 lei”

Am citat din declaratiile d.lui Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol, care se ocupa in acest moment de activitatea Hidroelectrica.

Ok, sa zicem ca a doua afirmatie e cat de cat digerabila, la suma aceea ajungi cu sporuri, prime de vacanta, prime de nu mai stiu ce, o scoti la total. Desi plus valoarea adusa este cam greu de detectat.

Ce facem cu prima afirmatie? Cum justifica managementul Hidroelectrica sursa de buget pentru cei 59%? Ce aport fizic in munca are un angajat oarecare (portar, economist, administrator retea, etc) ca el sa merite acei +59%? Adica cumva el munceste cele 168 ore legale pe luna, primeste salariul de incadrare si cand termina programul o ia de la capat pentru restul de 59%?

Sau Hidrolectrica este un maaaare si nemasurat bol din care iei miere zilnic, scopul existentei sale in economia romaneasca este de a fi o sursa inepuizabila de bani pentru angajatii sai si, mai ales, pentru cei care au incheiat contracte “avantajoase“?

Multe intrebari, n-o sa fie niciun raspuns, evident ca extrem de multi bani s-au scurs catre “destinatii” de sine intelese, nu are rost sa le amintiti. Sa ii invete pe politicienii nostri cineva cum sa fure:

– ce e mai bine? sa furati mai putin si continuu sau un tun si gata? Daca v-a dus capul sa raspundeti cu DA la prima, incercati sa lasati sursele de venit sa fie pe plus, sa aveti si la anul si la anul celalalt de unde sa “sugeti”, daca altfel nu se poate. 🙁 Nu, de asta nu Basescu este de vina, vina apartine turmei de politicieni de toate culorile, al carui unic scop din 1990 incoace este propasirea personala.

De curiozitate, domnul Ion Iliescu – bunicul domnului Victor Ponta – ce parere are? Ca dansul era in trecut parca inginer-de-ape si, in plus, sarac-si-cinstit.

Sa zicem ca ar veni management privat, adica prin concurs se numeste – pe bune – un director general strain. Ce sanse are ca, de unul singur, sa schimbe un mamut cum ar fi Hidroelectrica, taind in carne vie in organigrame, salarii, proceduri, politici de vanzari si achizitie. Chiar presupunand ca va aduce odata cu el o droaie de consultanti, cum va face fata presiunii turmei politice, doritoare de bani nemunciti?

A iesit un post facut din intrebari, completati si voi daca mai sunt, va rog! De data asta pareri concrete, nu 3-4 vorbe pentru SEO numai…10 Comments to “management bazat pe performanta”

 1. Se pare ca la noi totul este aiurea…Nici nu ma mai mira nimic, oricum progresele se fac disparute si nici nu e vreun semn ca ceva in bine se va schimba curand.

 2. Traficant says:

  Am auzit si eu de salariile uriase de la Hidroelecrica si ma ne mai miram ca fac profit foarte mic sau aprope deloc la o cifra de afaceri foarte mare. Poate o sa le vina mintea la cap celor de la guvern si aduc management privat la Hidroelectrica.

 3. Laurentiu says:

  Nu prea inteleg cum de au oamenii aia salarii medii de 2-3 mii de euro cand traim cum traim…ciudat 🙂

 4. Zek says:

  @laurentiu: italienii ne-au vazut salariile si au zis sa adauge si ei ceva in plus dupa vom veni noi la ei sa muncim de sa tremure carnea pe noi , asta e adevarul ..

 5. Laurentiu says:

  @ zek: In Italia chiar se munceste pentru un salariu decent, crede-ma.

 6. Veronica says:

  Eu am auzit ca cei lucreaza la relatile publice au un salariu de peste 2000 de lei, insa cica au un program de ore pe zi…
  Sunt asa multe inclaritati…

 7. Fantani arteziene de gradina says:

  @ Veronica: Pai si ce program vrei sa aiba? Au un program stabil, de 8 ore pe zi, luni-vineri. Ca si salariu, e undeva pe acolo, deci unul decent.

 8. Nu ne invata/indemna sa furam 😀 Eu mai am o speranta ca lucrurile vor intra in normalitate…macar copiii nostrii sa traiasca asta.

 9. pai in primul rand trebuie scapat de cei de sus. Eu unul as zice ca o echipa de tineri.. pana in 30 de ani ar fi mult mai potrivita sa conduca tara cum e acu decat acesti “colorati”. Dupa aceasta ar trebui adusi niste manageri care sunt pusi pe treaba la aceste institutii de stat, care sa stie bine ce au de facut, unde sa taie in carne vie si unde nu. Eventual sa aduca mai multi angajati pe un salariu ceva mai mic decat ce se vede…
  Desi daca esti bun in ceea ce faci, nu as zice ca nu meriti un asemenea salariu.
  Daca e un inginer acolo care stie sa scoata cat mai mult cu un consum cat mai redus, sau macar cateva minti sclipitoare de genul, acelea ar merita un salariu de genul. Dar sa puna totul punct la punct. Pentru alte munci sa fie alti angajati, cu salariu dupa munca lor, nu n-spe sporuri.
  In acelasi timp ar trebui o echipa care sa faca contractele cum trebuie, negociezi o suma, posibilitatile de promovare, lucrurile necesare pentru asa ceva, nu ca primesti nu stiu cate sporuri dupa 1 an si d-astea.
  Contracte ca la firme private, asa trebuie si la cele de stat… iau banii publici degeaba.

 10. Cine are salariu mediu de 2-3000 euro ? In niciun caz omul de rand…