Fotografiatul interzis ?

This entry was posted on 16/01/2013 under amestecat. Written by:

No photo! Trec periodic pe bulevardul Jandarmeriei, de unde, stim cu totii ca pleaca oamenii in albastru care impiedica huliganii de pe stadioane sau din oras sa se desfasoare in voie. Bine, acum depinde cine e la “putere” ca uite ce se intampla cand se schimba stapanirea… cad capete. Dar sa nu divagam de la subiect, avem niste conducatori suficient de intelepti, au ei grija de noi, noi sa ne vedem de ale noastre. Mici si marunte.

Asaaaa… unitatea de jandarmi se intinde pe multe hectare, candva gardul care o imprejmuia era in buna stare, erau si niste foisoare pe acolo. Acum s-au mai degradat, vara e chiar abundenta de vegetatie, probabil ca daca nu mai exista serviciul militar obligatoriu, cei de acolo au alte preocupari decat intretinerea cladirilor si zonelor adiacente.

Pe garduri, agatate in cate o sarma subreda vezi cate un semn de acesta cu fotografiatul interzis si te uiti lung: ce sa fotografiezi? Cea mai apropiata cladire e la mare departare, practic e camp.

In epoca satelitilor si a lui Google Maps pe cine intereseaza ce este peste gard, cand de fapt e… nimic? A, nu mai pun la socoteala faptul ca daca ai un aparat foto performat si un teleobiectiv tot asa de bun, nici nu iti trebuie prea multa apropiere. Exista zeci de camere portabile pe care pe poti camufla foarte usor, sunt curios cum poti proba ca cineva incalca interdictia prevazuta de acel semn, in afara faptului de a il prinde in flagrantul cel mai flagrant. 🙂

In epoca Facebook, se pare ca legislatia fotografiatului este foarte saracuta si cum ceea ce nu este interzis este permis, trebuie sa fii atent si pregatit daca esti un pasionat. Din cate am gasit, aceasta activitate este reglementata de articolul 30 din Constitutia Romaniei si de HG585/2002. Acestea sunt aplicabile in zona  institutiilor si spatiilor de stat, mai interesant cand acest semn apare in zona spatiilor private, unde se stie ca ai nevoie de acordul proprietarilor. Probabil ca acestia au tinut mortis sa sublinieze acest lucru.

Spor la fotografii si… atentie mare! 🙂

Sursa foto.23 Comments to “Fotografiatul interzis ?”

 1. Yamasha says:

  Probabil ai dat tu de vreun idiot. Altfel nu-mi explic. Eu daca vreau sa fotografiez ceva si imi face cineva probleme, doar scot legitimatia… 🙂

 2. Relu says:

  Oricum de cand si camerele pe telefoane au ajuns sa ofere o calitate destul de buna, e cam inutila treaba cu fotografiatul interzis

 3. Vio says:

  Cred ca problema principala in cazul asta e ca nu cumva sa prinzi fata vreunui “angajat” in cadru. Sunt jandarmii aia pe care-i vezi oriunde si jandarmii care opereaza in civil.

 4. E stii cum e, in tara nimanui nici legea nu mai e lege si ce a fost sa ales praful!

 5. sunt multe zone unde fotografiatul este interzis fara motiv. Doar suntem in Romania!

 6. Mie mi s-a intamplat de multe ori sa mi se spuna sa nu fac poze, dar spuneam ca nu fac poze ci ca nu aveam semnal. 😀

 7. Review Electronice says:

  Nu mai ma mira nimic pe mine unu.

 8. Andrei says:

  Poate ascund ceva, ca si in zona 51. Glumesc 😀

 9. de asta nu e google street view in toata tara, e interzis.

 10. Octavian says:

  Mentalitatea lor: Ei sunt legea si fac ce vor… Au fost prosti invatati pe tema asta si daia au superioritatea asta in ei

 11. Sa iasa mascati de acolo daca tot le e frica ca sunt recunoscuti.

 12. Am mai auzit faze ca si aceasta, in orice caz mi se pare o prostie.

 13. Fotografierea unitatilor militare precum si al obiectivelor similare este interzisa din motive de sucuritate, atat in tara noastra cat si in multe alte tari. De exemplu in Republica Centrafricana aceasta fapta poate fi pedepsita chiar si cu inchisoare.

 14. Asa spune legea si regulamentul unitatilor respective. Ca in era tehnologiei care a avansat atat de mult aceste norme au devenit depasite este o alta discutie. Ei doar isi fac datoria sa afiseze acele avertismente, pentru ca asa li se cere. Ca din satelit se vede tot si in detaliu…

 15. Marius says:

  da si eu mereu m-am lovit de aceste afisaje cu fotografiatul/filmatul interzis… De ce ne interzic asta ? avem oare ce sa fotografiem ? sau sa filmam?

 16. GMS says:

  Poate semnul cu interzicerea fotografierii e vechi si au omis sa il scoata…mi-e greu sa cred ca se desfasoara cine stie ce activitati secrete pe acolo de nu ai voie sa faci poze.

 17. Ionut says:

  In unele circumstante, mi se pare perfect in regula sa existe o taxa de fotografie insa unii amplaseaza aceste afise fara sa dispuna de vreun act..asta e chiar abuz.

 18. Poate in unele situatii regula a fost data de mult, cand inca nu toti aveau acces la satelit si in cazu asta a ramas asa.. pt. un inca un plus de siguranta.

 19. mutari says:

  Toate au un rost… iar in cazu de fata, siguranta e motivu, fara indoiala.

 20. Maryus says:

  Din pacate este adevarat, fotografiatul este interzis nu doar in aceasta zona dar si in gradini botanice care pana la urma sunt locuri de recreere unde ai putea fi tentat sa te pozezi cu prietenii la o plimbare. Nu inteleg logica din spatele acestor decizii… Cunosc o echipa de foto video nunti care s-a confruntat destul de des cu astfel de probleme.

 21. Marfa says:

  E vorba de siguranta. Daca cumva au mici “goluri, lipsuri in masura de siguranta sau mici neinreguli… pei s-o stie doar ei, pt. ca pozele se raspandesc repede si de aici poate porni ceva periculos..

 22. Counter Strike 1.6 says:

  Sincer, am ajus sa ma astept la orice in ziua de azi… Pacat ca am ajuns sa gandesc asa..

 23. Mihaela says:

  Adevarul e ca am patit-o pe pielea mea cu taxa de fotografiat la un muzeu. Nu am vazut indicatorul si m-am trezit cu o amenda.