Festivalul Caşcavelei

This entry was posted on 21/09/2008 under experiente. Written by:

Toamna sunt la moda fel de fel de festivaluri si evenimente, pretext pentru tot romanul sa se stranga si sa petreaca. Nu stiu daca ati auzit de Festivalul Cascavelei (sic!), aceea strangere de oameni, pastrama, cascaval si tuica care se desfasoara anual pe frumoasa Vale a Doftanei. Ocupand un weekend intreg, aduna oameni de prin toate imprejurimile si nu numai.

Duminica dupa amiaza, un senin si un frumos ca intr-o zi de aprilie si ce mi-am zis ? Hai o fuga pana la mormanele de cascaval. Din Ploiesti e ceva de mers, aproape 60km prin Campina si mai apoi pe langa lacul Paltinu. Pana la Campina soseaua este chiar ok, mai sus v-as ruga sa acordati atentie mai ales peisajului :-). O mare de masini m-a intampinat la intrare, gasirea unui loc de parcare fiind o intreaga peripetie, prilej de mers pe jos o buna bucata de drum.

Stadionul local, de asta data transformat in gazda de gratare si tarabe, viermuia de popor. Gratarele sfaraiau inca, asa ca m-am delectat cu o portie sarata de pastrama. Ce pacat ca nu a putut fi asezonata decat cu castraveciori murati (deliciosi!) si nu cu un vin fiert cu fructe. De, volanul isi cere dreptul lui.

Peste toata adunarea, voci – sa le zicem – tinere revarsau un amestec de manele si populara; atata vreme cat erai cu nasul in mici-bere-pastrama-carnati-bulz era totul ok. Noroc cu un grup de prieteni care m-au “infiat” imediat si alaturi de care am petrecut o ora de minune. S-a lasat frigul, e timpul pentru un tur de stadion. Tarabe amestecate unde puteai gasi branza de burduf, pastrama proaspata, cozonac secuiesc, blugi, jucarii de balci si … tuica.

Gata! Hai acasa ca se intuneca. Un sir lung de autoturisme se labarteaza de-a lungul lacului pana hat departe, spre Campina. Lumea incepe sa plece, petrecerea va tine pana in miezul noptii.

Ca “festival” sa ii dam o nota de 7/10, ca rupere a cotidianului o sa ii dam 10/10, peisajele au meritat cu prisosinta tot efortul.