domnul Pali

This entry was posted on 10/06/2012 under experiente. Written by:

Pe domnul Pali de care o sa va spun doua trei vorbe n-o sa il gasiti in cautarile facute de Google. De fapt acesta este scopul postului de fata, ca domnia sa sa ramana in istoria internautica a lumii noastre.

Domnul Paolino Pali este un domn foarte bine pentru varsta sa, trecuta de 70 ani, cu foarte multa prestanta, timpul nelasand foarte multe urme in mersul si alura sa.

La sfarsitul anilor ’50 sosea la Bucuresti, din tara sa Albania, pentru a se inscrie la cursurile Institutului Agronomic Bucuresti. Din pacate, lucrurile nu au mers asa cum trebuie, anul 1961 fiind unul foarte tulbure din punct de vedere politic in zona est-europeana. Jocurile marilor puteri de la acea vreme, URSS si China, l-a afectat in mod direct, fiind nevoit sa paraseasca in foarte mare graba Romania. Atunci a crezut ca pentru totdeauna. Viata si-a urmat cursul, dl. Pali si-a pus in aplicare cunostiintele sale acumulate in anii petrecuti in Bucuresti, regimurile s-au schimbat si intr-o buna zi… surpriza mare… este cautat de fostii colegi pentru revederea de 50 ani de la absolvire.

Si asa, alaturi de oameni din Romania, Israel, Franta, il regasim pe domnul Pali in aula Universitatii de Stiinte Agronomice, citind intr-o limba romana foarte inteligibila un discurs de doua pagini, cinci minute pline de emotie si patriotism.

Caci numai patriotism poate fi numit atunci cand un om spune dupa 50 ani “Romania, pentru mine, a fost si este prima mea iubire“. Pe masa prezidiului, alaturi de microfon si de discursul scris acasa la Tirana, o pungulita trona fara sa se stie ce continea. Dezlegarea enigmei va veni la cateva momente cand dl. Paolino Pali, cu voce tremurata de emotie, a explicat:  “…am luat o mana de pamant din Romania mea draga si cand voi muri…sotia mea este prezenta… o va arunca peste mine, in mormant. Atunci voi fi eu mai linistit…

In tara in care nimic nu mai e sfant sau important, asemenea vorbe sunt stranii si aparent deplasate, dar poate nu e asa. Poate va trebui la un moment dat, peste 20-30-50 ani, sa reinvatam ce inseamna valorile, adevaratele valori. Adica acelea recunoscute de toata lumea si care nu se sting odata cu anii. Lectia domnului Pali a trecut neobservata poate, desi a fost imortalizata audio si video… cine stie, peste ani, poate vom fi de acord cu spiritul discursului domniei sale, din care am extras numai doua secvente.

Toata consideratia domnule Paolino Pali, multa sanatate si viata lunga va doresc.