de prin scolile noastre

This entry was posted on 06/11/2011 under experiente. Written by:

Sa fie cateva zile bune de cand m-am nimerit intr-una din dupa amiezele de toamna printr-o scoala din Ploiesti. Cu treaba, evident. Ca la scoala te duci cu treaba, nu te duci ca se te recreezi sau sa socializezi. Daca nu ma crezi pe mine, intreaba-l pe Emil, o sa iti confirme si el asta.
Si cum ma plimbam eu de colo colo important pe culoare, ce vad? O harta a Romaniei, de aceea cum nu prea mai vezi in zilele noastre.

Frumos, cu munti in relief, rauri desenate cu albastru, fara aglomerari urbane. Numai buna de recapitulat pe ea toate geografia. Dar sa ne apropiem un pic, ce scrie acolo sus ?

Nu intelegeti ce scrie? Va spun eu: Ministerul Educatiei si Invatamantului si anul … 1968. Pentru multi din noi o antichitate buna de muzeu sau de decor in vreun film. Unele din tarile marcate pe ea nu mai exista –   ca si entitati statate, localitatilor li s-a schimbat denumirea, regimurile politice s-au mai schimbat …

Pentru cei curiosi, localitatea Eforie Sud (Carmen Sylva) a purtat intre anii 1950-1962 numele asa zisului erou Vasile Roaita. Si tot pentru curiosi sau pentru nostalgici sa amintim cateva evenimente din 1968:
aprilie – asasinarea liderului de culoare Martin Luther King.
august – invadarea Cehoslovaciei de catre trupele tratatului de la Varsovia;
decembrie – prima demonstratie a utilizarii mouse-ului. 🙂16 Comments to “de prin scolile noastre”

 1. Nicu says:

  Din pacate strigam toti ca nu se mai face carte in scolile noastre dar observam cu tristete ca investitia in materiale didactice este 0!Si mie mi-a trecut un fior cand am vazut harta din poza ta pentru ca dupa o asemenea harta am invatat si eu geografia Romaniei insa atunci ea era de actualitate…

 2. Ceasuri Barbati says:

  Unii profesorii din pacate,defapt scolile nu profesorii,sunt nevoitii sa lucre cu fel si fel de materiale didactice vechii.Dar din pacate asta ee Romania nu se investeste unde trebuie,sau cum trebuie.

 3. seminee says:

  Hai bre ca nu e asta cauza proastei educatii, or fi materialele didactice vechi, dar nu e asta cauza. Profesorii slabi, bagati pe pile in scoli, proasta educatie in primii 7 ani de viata, samd.

 4. pai de udne vreti sa aduca profesori alta harta da nu mai sunt bani 🙁 , toate materialele din scolile noastre sunt invechite

 5. Waw faina harta….din pacate la unele scoli nici macar o hrata oricat de amarata ar fi nu au….ce sa facem asta este invatamantul nostru…

 6. Petre says:

  Construim biserici si ne mantuim … la ce sa mai fie necesara invatatura cand biblia spune “crede si nu cerceta”
  Cate scoli au fost construite in ultimii 20 de ani ? despre dotari n-are rost sa mai vorbim.

 7. Noni says:

  Sa stii ca se mai pot cumpara si astazi astfel de harti 3D, dar sincer nu am vazut prin scoli, probabil in scoli fac simulari pe computer (asa ar trebui)

 8. Florin says:

  Asta este din cauza ca nu se aloca suficienti bani pentru scoli si se arunca bani pe multe prostii, gen panselute pe alei si multe altele.

 9. Pana intr-o zi cand va veni un colectionar sa o achizitioneze.

 10. Tasia says:

  Petre a punctat foarte bine absurdul care domina Romania. Nu pot sa pricep de ce nu se investesc bani in invatamant si in spitale? Oare ati vazut cum arata Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” din Capitala?…

 11. Acum toate hartile sunt online, toate scolile sunt conectate la internet, cu un videoproiector se poate proiecta orice harta direct pe perete, e cel mai bun material didactic.

 12. Telefoane says:

  Nu se mai investeste in invatamant… Decat in clasele primare cand trebuie sa cumparam banci, sa punem perdele, parchet, dulapioare, refacut toaleta etc. Dar harti… Sunt prea scumpe, mai bine sa ne luam un telefon cu touchscreen.

 13. Laurentiu says:

  De aia n-au invatat parintii nostrii…ca se duceau km intregi mergand pe jos si ca invatau la lumina lumanarilor 🙂
  Singurul lucru cu care as fi de acord este faptul ca sistemul nostru are nevoie de ceva diferit, ceva care sa-i scoata pe elevi/studenti din starea actuala si sa-i atraga ca un magnet spre scoli si facultati, si mai ales, sa-i faca sa vina de placere…dar totusi ce?

 14. Pai depinde mult s de profesori, ar trebui sa fie ca si niste traineri, dar din pacate nu prea e posibil. E greu ca o persoana sa fie motivata si dornica sa acorde multa energie pentru a-i invata pe altii. Trebuie facut totul mult mai activ si mai practic. La scoaal esti obisnuit sa mergi si sa astepti ora cand trebuie sa pleci. Pentru ca se impun reguli si obligatii nu si motivatii

 15. Ela says:

  Ramasitele comuniste nu au rezistat numai in politica…

 16. Electronice says:

  Nu se mai investeste in invatamant de ceva ani,si se vad si rezultatetel:)),se mai mira dece tinerii merg in alte tari(cei care isi permit)