De dincolo de munți

This entry was posted on 05/08/2013 under experiente. Written by:

Sinca Veche, Brasov

Sinca Veche este un sat simplu de dincolo de munți, mai sus de Rasnov, spre drumul Fagarasului. Un sat ca oricare altul, daca stau sa ma gandesc bine un sat de oieri sau poate de oameni plecati sa munceasca prin tari straine.

Aparte sunt peisajele vazute de pe dealuri, asa cum sunt acestea din panorama de mai sus, si acel schit sub pamant de care n-a auzit foarte multa lume. Unde nici nu este asezat pe o ruta turistica, nici soseaua care merge la Sinca nu ii indeamna pe soferi la drum, cine stie? Desi, fata de anii trecuti progresele se vad.

Schit nouE un loc deosebit, deosebit si frumos, o liniste care cade pe tine si te invaluie. Nu indraznesti sa vorbesti cu glas tare, e numai vantul si vocea cantaretilor din corul schitului nou. Nu trebuie, cred, sa fi religios practicat sau habotnic ca sa apreciezi frumosul, grija pentru istorie, credinta oamenilor de aici si a celor care ii trec pragul.

Venind de la Fagaras, faci dreapta imediat dupa strandul din satul Persani, treci calea ferata si apoi drumul te scoate drept in sat, la o intersectie in T. Faci stanga si apoi dreapta, indicatorul colorat in maroniu te ghideaza. O sa mergi pe o straduta stramta (nu te ingrijora, e sens unic) si apoi usor stanga.

Ultimele case raman in urma, doua indicatoare pictate pe scandura o sa te puna sa alegi: spre grota (va trebui sa pachezi undeva si sa mergi pe jos prin padure 5 minute) sau spre mănăstire (si vei urma soseaua cale de doi kilometri, pana in parcare). De ajuns, ajungi la aceleasi locuri, am vrut sa vad cum e drumul lung, pe cel scurt facandu-l acum cinci ani.

In zi de sarbatoare cred ca e plin de lume, dar daca mergi intr-o zi obisnuita – dis de dimineata sau pe inserat – o sa fie pustiu, n-o sa iti tulbure nimeni gandurile si cugetarile.,

10 Comments to “De dincolo de munți”

 1. sfinx says:

  bun, interesant

 2. Claudiu says:

  Povestesti frumos, aproape ca m-ai convins sa merg acolo. Si fotografiile sunt frumoase. Daca voi fi prin zona ma voi opri si la Sinca

 3. Yamasha says:

  foarte tare, am fost si eu in zona aia, dar de satucul asta n-am stiut. probabil ca nu este singurul…dar daca n-am stiut de ele…

 4. Denisa says:

  Avem o tara frumoasa iar Carpatii reprezinta tezaurul turistic cel mai de pret. Parerea mea! 🙂

 5. Laura says:

  Am fost si eu la Rasnov dar habar nu aveam de acest loc! Data viitoare voi poposi si aici.:D

 6. Alexandru says:

  Un loc superb, nu am ajuns inca dar am fost pe aproape… In loc sa merge sa vedem Europa, sunt de parere ca trebuie sa ne vedem intai tara noastra si apoi sa plecam la altii. Nice work.

 7. Delia says:

  Superb! Te invidiez

 8. ionut says:

  Interesant. Sunt locuri frumoase!

 9. Ariel says:

  E faină toată zona aia dintre Olt, DN1 și munte, Țara Făgărașului

  http://www.crossfire.ro/2012/11/tara-fagarasului-toamna/

 10. Alexandru says:

  Romania este plina de locuri frumoase. Trebuie doar sa le descoperim.