de altadat’ #2

This entry was posted on 04/09/2010 under altii.... Written by:

Cand o sa vreti sa luati o pauza de teve, va recomand carteaCalator prin munti” de Mihai Haret. Un mare iubitor de munte si natura, a fost unul din membrii fondatori ai Touring Clubului Romaniei. Desi o personalitate usor controversata a vremii sale, ar putea face – daca ar mai trai – o nota foarte dinstincta printre consilierii d.nei Ministru Udrea. Mai jos un scurt fragment din cartea sa, pe care o puteti descarca gratuit de aici.

Pe timpul lui Radu cel Frumos (1462—1474), găsim că Valea Prahovei servea ca drum de trecere în Transilvania pentru călători, mărfuri şi chiar pentru armate întregi. Să nu se creadă, însă, că între Predeal şi Cîmpina, prin Oraţii şi Posada, era înainte vreme vreun drum, fie el cît de prost. Era o simplă potecă îngustă, numită Drumul Domnişorilor, pe care abia putea trece un om călare, iar la Posada şi Oraţii locurile erau foarte rele şi periculoase, din cauză că, în dreptul acela, Prahova este îngustă şi malurile ei prăpăstioase.
Drumul
cel mai vechi pe această vale, pentru căruţe, a fost construit prin 1737, în ajunul războiului turco-ruso-austriac, de către Austria, care a trimis salahori în munţi anume pentru acest scop (Ioan G. Babeş: Din plaiul Peleşului. Schiţe geografice, istorice şi economice, Bucureşti, 1893). Cu ocazia războiului din 1789, drumul a mai fost reparat şi prin unele locuri s-au făcut chiar poduri de lemn. Cu toate acestea, trecerea prin Valea Prahovei era foarte grea, periculoasă şi ea nu s-a uşurat decît din 1847, cînd s-a pus în lucrare, din ordinul lui Bibescu-Vodă, şos[eaua] naţ [ională] care în 1854 a fost legată cu Braşovul prin şoseaua Predeal-Temeş

Nota: Deoarece in aprilie 2010 s-a implinit 70 ani de la trecerea in nefiinta a autorului, opera sa este de domeniul public, nefiind supusa drepturilor de autor.8 Comments to “de altadat’ #2”

 1. miniclip says:

  parca simt mireasma proaspata de munte prin fragmentul ce tocmai l-am citit mai sus.Maine ma duc la biblioteca si printre cele vreo 10 carti o voi lua si pe aceasta.ms pt recomandare 🙂

 2. Pardoseli says:

  Am gasit cartea revin cu impresii dupa ce am citit-o.

 3. Haine copii says:

  Pare interesanta. O sa caut si eu cartea s-o citesc.

 4. Stefan says:

  Din ceea ce scriew in mini articol despre aceasta carte,pare destul de interesanta!Daca o gasesc..o sa o citesc !

 5. Idei cadouri online says:

  Multumesc frumos pentru recomandare, imi plac foarte mult cartile istorice, insa aceata recunosc ca mi-a scapat. O voi descarca si voi incerca sa o citesc in timpul liber.

 6. Foarte buna cartea, o recomand cu placere mai ales celor care adora muntii. Buna alegere ai facut cu acest post.

 7. Stonehenge says:

  Era si Valea Prahovei un loc pitoresc si linistit odata. Acum, au tabarat bizonii din Bucuresti si strica armonia in fiecare weekend.

 8. Citind acest articol am avut bucuria de a-mi retrai cateva minute copilaria!Am avut ocazia sa petrec mai mult timp prin imprejurimi cand eram mica!