bucatica mica de istorie

This entry was posted on 10/04/2010 under altii.... Written by:

Trecem zilnic pe langa aceasta placa comemorativa din centrul Ploiestiului, mai precis din str. Constantin Dobrogeanu – Gherea. Au trecut 38 ani de atunci… multi, foarte multi ani. M-am intrebat: “Cine au fost oare cei doi ? Ce au facut ei ? Mai traiesc oare?”
Asa ca impreuna cu maestrul Google am descoperit cate ceva. Sa ii luam pe rand:
1. Bernard Poulet. Despre dl. Poulet am gasit foarte putine referinte din aceea perioada. A debutat ca ziarist la cotidianul socialist “Le Matin“, a continuat mai apoi la “l’Evenement de Juedi” si  “Courrier International” – redactor sef, ca sa il gasim in sfarsit la publicatia “L’Expanssion“. Dupa 1989 a revenit in tara, intalnindu-se chiar cu dl. Paraschiv. In anul 2009 ii apare la “Gallimard” cartea “La fin des journaux et l’avenir de l’information“. Ce s-a intamplat la Ploiesti ? In incercarea de a il contacta pe dl. Paraschiv a fost interceptat si maltratat de cadre ale securitatii de atunci. Aventura sa prahoveana a ajuns peste cateva zile in media franceza si s-a constituit intr-unul din inceputurile schimbarii de optica occidentala asupra personajului Nicolae Ceausescu.
2. Vasile Paraschiv. Membru al P.C. Roman din anul 1946, viata lui va lua o intorsatura dramatica in anul 1968 cand decide sa isi depuna carnetul de partid. Va fi arestat, batut si internat in diverse spitale de boli nervoase intre anii 1971 si 1977.
In anul 1978 reuseste sa obtina pasaport, pleaca la Paris. Dupa infiintarea unei noi miscari sindicale, incearca sa revina in tara, lucru pe care il va reusi in anul 1979. Apoi sirul vestilor despre el se intrerupe, lucru care determina redactia ziarului “Le Matin” sa trimita la inceputul lunii februarie 1982 pe ziaristul Bernard Poulet la Ploiesti. Fara succes insa. Sfarsitul anilor ’80 il gasesc pe dl. Paraschiv ca lucrator la Intreprinderea Amplo, de unde s-a si pensionat. Ultima arestare politica a sa a avut loc in martie 1989.
Dupa evenimentele din 1989 il regasim in doua momente aparent fara legatura intre ele: primul, refuzul sau de a fi decorat de presedintele Traian Basescu in anul 2008 si esecul procesului sau impotriva statului roman, esec consfintit de instanta suprema in 2010.
In anul 2007 ii apare la editura “Curtea Veche” volumul de memorii “Asa nu se mai poate, tovarase Nicolae Ceausescu”. O lectura interesanta este si “Lista lui Vasile Paraschiv”, publicata de Paul Goma in anul 2002, se poate descarca de aici.

sursa foto: themediatrend.com si Curtea Veche3 Comments to “bucatica mica de istorie”

  1. Marian G. says:

    edit by admin.

  2. Ceapros says:

    mi-a placut la nebunie istoria in liceu
    .-= Ceapros´s last blog ..pizda in actiune =-.