Brainstorming

This entry was posted on 13/09/2013 under how to .... Written by:

BrainstormingAceia dintre voi care sunteți în poziție managerială și conduceți echipe în mod sigur ați folosit unealta numită brainstorming.

E mai puțin relavantă vechimea ei, fiind prima dată descrisă de către Alex Osborn în cartea Applied Imagination – Principles And Procedures Of Creative Writing (1946).

În caz că s-au uitat, hai să reamintim cei șase pași către brainstorming:

Pasul 1. Formarea grupului.

Numărul de persoane optim pentru un grup de brainstorming este cuprins între patru și șase. Dacă sunt mai puține nu se generează suficiente idei, dacă sunt prea multe, nu toată lumea va putea să se exprime complet, ținând cont de condiția impusă la pasul trei.

Pasul 2. Nu sunt permise critici.

Scopul grupului de lucru este exclusiv generarea de idei, indiferent de natură lor. Atât și nimic mă mult. Nu există analiză, nu există evaluare, doar enunțuri de idei. Conducătorul sesiunii trebuie să fie foarte atent la acest aspect, orice deviație va face ca scopul întâlnirii să nu fie atins.

Pasul 3. Se stabilește un interval de timp.

Este cuprins între 15 și 45 minute, depinzând de complexitatea problemei pentru care se caută soluții. De obicei echipa este anunțată înainte de programarea sesiunii, după încheierea acesteia task-urile obișnuite sunt reluate.

Pasul 4. Se stabilește un conducător de grup.

El este dirijorul, cel care îi stimulează pe ceilalți în a da frâu liber imaginației. Se pune că cele mai productive sesiuni sunt cele în care echipa se adună în jurul unei mese rotunde iar conducătorul merge în spatele lor. Cu varianta așezării în cerc, dacă spațiul permite, conducătorul în mijloc.

Pasul 5. Se selectează persoana care ține evidența ideilor.

Tehnologia a evoluat foarte mult din 1946, “scribul” poate fi și un instrument de înregistrat voce. Dacă este aleasă o persoană este bine că aceasta să nu facă parte din grupul celor 4-6 persoane, rolul ei fiind numai de a înregistra soluțiile propuse.

Pasul 6. Punctualitatea.

Pentru că o sesiune de brainstorming se desfășoară, așa cum am văzut, într-un interval mic de timp, este esențială începerea și terminarea acesteia la orele convenite. Se atrage atenția participanților asupra obligativității respectării orei de sfârșit, indiferent cât de antrenantă devine întâlnirea.

Acum că memoria a fost împrospătată, nu îmi rămâne decât să vă urez succes la sesiunile voastre și la… rezolvarea problemelor. 🙂

Sursa foto.,

9 Comments to “Brainstorming”

 1. Din punctul meu de vedere brainstorming-ul este cea mai buna solutie pentru rezolvarea unei probleme sau pentru dezvoltarea unor aspecte noi ale business-ului. Pasul 2 cred ca este cel mai important deoarece criticile sunt intotdeauna contraproductive.

 2. La scara mai mica, metoda da roade si in familie chiar daca regulile privind numarul participantilor sunt incalcate.

 3. alina says:

  gandindu-ma cum see fac la noi braimstormingurile, in cate 15- 20 persoane si dureaza cate trei ore, imi dau seama si de ce nu dau rezultate

 4. Pasul 7: sa curga ideile! :))

 5. Denisa says:

  respect pentru cel care a facut articolul !

 6. Este ideal pentru naming (brand, produse, websiteetc.), slogane si mai ales pentru gasirea de solutii ingenioase la diverse probleme de business. Si de obicei primele idei nu sunt luate in considerare pentru ca sunt in majoritatea cazurilor ideile obisnuite la care se gandeste oricine, oricand. Secretul consta saparea dupa ideile cu adevarat valoroase si interactiunea dintre participanti. Daca 5 persoane stau in aceeasi incapere si fiecare scrie in foaia lui propriile idei, creativitatea are de pierdut.

 7. Alin says:

  Recomand astfel de practici si celor care au astfel de probleme in sanul familiei (cum spunea si un alt comentator mai sus). La mine suntem 5 in familie (deci intrunim conditia cu nr de participanti). La locul de munca am participat doar de 2 sau de 3 ori, insa niciodata nu s-a ajuns la vreo mare realizare pe cand acasa o astfel de adunare intotdeauna a dus la ceva bun.

 8. parerea mea – pasul 4

 9. Un articol foarte interesant din care se pot invata si aplica anumite metode. Finalitatea depinde si de cei care participa si de cat de mult se implica. De multe ori, criticile pot fi si constructive…