autorizatie !

This entry was posted on 14/01/2011 under experiente. Written by:

Am pretins întotdeauna că sunt fost un cetățean civilizat: arunc hârtiile la coș, nu trec pe roșu, îmi plătesc impozitele până pe 15 Martie, odată chiar am ajutat o persoană în vârstă să treacă strada. Cooperativa este la 60km de casă, vrând-nevrând s-a mai întâmplat să apelez la Mr. CFR, pe relația București – Ploiești. Dacă îmi aduc bine aminte, am mers cu nașul o singură data, orin studenție. În rest biletul și călătoria, a fost ceva de la sine înțeles.
De câtva timp onor compania de transport a instalat automate de vânzare bilete. Foarte rapid și elegant, apeși câteva taste, plătești cu card, iei biletul și chitanța și fuga la tren. Te-ai aștepta să îți găsești locul pe care tocmai l-ai plătit liber și așteptându-ne doar pe tine.
Nu nene, un sfert din vagon e plin de personaje care privesc plin de importanță la naș și rostesc misterios “Autorizație!”. Evident autorizația asta are și loc rezervat, că doar hârtia aia de îți asigură transportul gratuit e de fapt un tichet pentru full-service. Loc s-a găsit până la urmă, pe principiul dominoului, eu te scol pe tine, tu îl scoli pe ăla șamd. N-am nimic împotrivă facilităților pe care compania le acordă propriilor angajați (păcat că nu pot reproduce istorii auzite din discuțiile lor!) dar până la urmă ai respect față de călător, că ăla vine cu banul. Chiar dacă e numai 21 lei un drum de la București la Ploiești.17 Comments to “autorizatie !”

 1. Mihai says:

  La nivel teoretic ai dreptate, stilul tau de viata e corect si moral. Insa, analizand si realizand UNDE se duc toti banii pe care tu in mod corect ii achiti, iti vine nu numai sa incetezi platile si taxele ci ma mult, sa “faci paguba”.
  Da, daca toti acesti bani s-ar reinvesti pentru comunitate, asa ar trebui sa procedam cu totii, insa cand defapt se cumpara masini, concedii si vile de ei, prefer sa nu mai contribui cu nimic si sa uit de simtul civic…

 2. Mihai de Berceni says:

  Ce e autorizatia? Dovada ca lucrezi la CFR si poti circula gratis?
  Ma gandeam ca scrii ca un sfert de vagon era cu blatisti. Dar nu, tu aveai bilet, 25% aveau autorizatii, iar restul (75%-1) erau blatisti.:) Si aia plang cel mai tare ca e frig in tren. Dar ei nu platesc.

 3. Sorin says:

  Pe viitor nu iti mai lua bilet , nu mai da banii pe prostii

 4. Mihai says:

  @Mihai: cel de-al doilea paragraf din comentariul tau se pliaza foarte bine pe paranteza care am pus-o in post cu istoriile care nu se pot spune. Mi-ai dat o idee buna insa, data viitoare o sa imi iau un carnetel si o sa iau discret notite. Cred ca se va strange de ceva articole pe blog. 🙂

  @Mihai de Berceni: trenul mergea la Bicaz, in Moldova. Sa insemne asta ceva ? 😀

 5. Emil says:

  O groază de întâmplări ciudate am avut şi eu de-a face pe ruta Bucureşti – Piteşti. La noi să ai pretenţia de bun simţ în relaţiile dintre oameni este cel mai probabil – utopic.

 6. Mihai says:

  @Emil: am umple cu intamplarile astea puse cap la cap vreun an de blogging, asa … postat zilnic, nu ? 🙂

 7. ada says:

  respectul fata de client in Romania lipseste cu desavarsire. Mai ales la companiile de stat.

 8. Andu says:

  eu unul m-am convins de sistemu de transporturi romanesc de cand am luat un bilet valabil pentru autobuz si am luat amenda pentru ca citez: ‘e tras la imprimanta asta mai!’

 9. Face parte din spiritul si mentalitatea balcanica, in care definitorie este neseriozitatea.

 10. Si eu sunt de acord cu ceea ce spui, trebuie ca toata lumea sa respecte pe cel care plateste.
  Doar ca la CFR e exact invers, trebuie sa platesti ca fii fraer.
  Tare atitudine….
  Noroc cu seful de tren, cu siguranta il stiti, care spune mereu pe un ton personal, ca si cum trenul ii apartine: Cu trenul meu nu mergi daca nu ai bilet! Nu te duc nicaieri!

  Tare tipul! Cred ca e cel mai “potent” om din Romania, sa ai tupeu sa te iei cu toti…

 11. Dany - Bijuterii din argint says:

  Să mai mergi cu trenul azi în România e infect. Numai ţărani şi ţigani. Numai mită, manele şi cocalari. Condiţii de tot jegul.

 12. Geci Iarna says:

  Transportul feroviar este foarte slab pregatit si in fiecare an are pierderi imense. Piederi care s-ar putea acoperii daca s-ar plati biletele. Nu inteleg cum unii oameni sunt asa de inconstienti incat merg cu nasul, nu-si dau seama ca se fura pe ei.

 13. Ca orice serviciu public la noi… eu nu am pretentii ca sa nu am dezamagiri 😐

 14. Eu cred ca s-ar impune privatizarea CFR. Nu ar mai avea statul atatea pierderi, iar privatii ar face ordine si eu cred ca s-ar scoate si un profit bun.

 15. Mihai says:

  @Paul – normal ca se poate si mai rau. Am facut intotdeauna comparatia cu trenurile din vest, pe alea din India & Pakistan le-am vazut in documentare.

 16. Paul - Culinare.tv says:

  Bai nu e chiar asa rau sa mergi cu trenul in Romania, hai sa nu exageram chiar.

 17. Trenurile romanesti sunt pline de mizerie, acele banchete/scaune sunt imbibate cu miros si cu mizerie, iar toate obiectele sunt contaminate cu microbi. Nu mai vorbesc de toaletele din tren.