A Patra Putere

This entry was posted on 10/05/2009 under amestecat. Written by:

Stim cine este, nu !? Presa ! Asta este raspunsul corect, dar eu as face o extindere: MEDIA. Adica ziare, TV, radio, net. (Net-ul acela unde ziaristi mai mult sau mai putin consacrati scriu pe bloguri). Acum ceva timp, am vazut la Dan o sugestie de film – “Nothing but the thruth” – l-am savurat intr-o seara friguroasa de mai. Este bazat pe o poveste reala (pe care o puteti citi aici) si are un final surprizator. “Sursele” sunt cei mai neasteptati oameni din jurul tau.

Acolo, in U.S.A., exista cuvintele Principii si Deontologie. Daca te uiti in media romanesca te intrebi daca aceste cuvinte sunt aminte in vreuna din zilele pe care le-ai petrece la Facultatea de Jurnalism. Pentru ca eu vorbesc de specialisti, aceia cu patalama la mana, nu de noi amatorii care ne dam cu parerea pe bloguri sau comentarii pe forumuri. Dar, caci exista un mare DAR, toti acesti specialisti sunt si ei niste slujbasi. Unii foarte bine platiti, altii mai putin bine platiti.

Si cand salariu/bonusul/primele tale depind de “apropitarul” ziarului sau mediei, parca nu iti vine intotdeana sa te gandesti la cele doua cuvinte amintite de mine mai sus. La noi exista Bernstein si Woodward !? Eu cred ca nu, poate nu e nevoie de ei. Poate suntem prea aproape de Orient ca sa fie nevoie de ei. Sau poate cine stie, peste 5 x 20 ani (stiti voi de ce !) o sa apara un Berstein sau Woodward si pe cheiul Dambovitei. Si atunci oamenii celorlalte Trei Puteri nu se vor mai teme de DNA, SRI etc etc. De ce !? Pentru ca vor fi urmariti de a Patra Putere. Atent si neiertator.

Altfel, vom ramane etern in aceeasi vorba de duh a lu’ Nenea Iancu: “unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!”

Later edit: O poveste trista despre ceea ce fac oamenii de media, din alte parti de lume, pentru principiile lor. E camuflata intr-un reclama la BMW, dar depinde cum vrei sa o privesti.3 Comments to “A Patra Putere”

  1. La noi presa liberă are 19 ani. Și ăștia vai de capul lor. La americani presa liberă are peste 200 de ani. Au avut timp să construiască și să șlefuiască ceea ce ați menționat: Principii și Deontologie. Noi mai avem pentru asta probabil tot încă 200 de ani.

    Cristian Gheorghe’s last blog post..Running Up That Hill

  2. kingquizz says:

    In afara exista o concurenta solida si daca calci stramb esti ars. Noi avem 3 moguli ai presei care se inteapa in emisiuni, prin redactori, pe bloguri (Voiculescu, Patriciu, Vantu. Ei detin a patra putere in stat, la propriu, si numai daca ne gandim putin cum si-au facut averea si ne pun pe ganduri.

    kingquizz’s last blog post..Not happy